×

Regionalne potrawy i dawne smaki Małopolski

Regionalne potrawy i dawne smaki Małopolski

„Kuchnia regionalna wsi Poręba Spytkowska”, to temat spotkania, które odbyło się ramach projektu „Zasmakuj w Małopolsce” w Domu Ludowym w Porębie Spytkowskiej. We wspólnym gotowaniu uczestniczyła Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Podczas spotkania podsumowano realizację trzech pokazów kulinarnych, które dotychczas zostały przeprowadzone dla dzieci i młodzieży z naszego regionu, a także dla rodziców i seniorów. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali regionalne i tradycyjne potrawy: zupę z korpieli, proziaki, kluski z surowych ziemniaków i racuchy. Do tradycyjnych receptur dodano współczesne smaki.

W ramach spotkania odbyła się prelekcja na temat historii i tradycji Poręby Spytkowskiej przedstawiająca minione i odmienne czasy oraz życie osób w naszym regionie.

Dzisiaj gotowaliśmy i rozmawialiśmy o tradycyjnej małopolskiej kuchni, dawnych potrawach oraz zapomnianych smakach. Takie spotkania są niezwykle ważne i potrzebne, a warsztaty kulinarne, to wspaniała i twórcza zabawa dla kolejnego pokolenia oraz doskonała okazja do rozbudzania pasji do gotowania wśród dzieci i przekazywania tradycyjnych smaków– mówiła Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Spotkanie „Kuchnia regionalna wsi Poręba Spytkowska” odbyło się w ramach konkursu Zasmakuj w Małopolsce.

Opublikuj komentarz

error: Content is protected !!